Praktijkvoorbeelden Aquatrainer

De aquatrainer is te gebruiken bij allerlei aandoeningen en klachten. Enkele praktijkvoorbeelden:

Na een knie operatie durft een hond zijn geopereerde poot vaak niet te gebruiken. Het kniegewricht is in het begin nog laag belastbaar en lopen geeft kans op overbelasting, compensatieproblemen en pijn. De poot, en ook de knie, kan daardoor erg stijf blijven en de spierkracht kan snel afnemen. Er kan een verkeerd looppatroon ontstaan met risico op problemen op langere termijn (denk bijv. aan artrose, klachten andere knie) Door te trainen in de aquatrainer wordt het kniegewricht ontlast en durft de hond echt te gaan lopen. De loopfunctie, coördinatie en balans verbeteren snel. De spieren worden extra getraind in kracht wat voor de bescherming van het kniegewricht heel belangrijk is. Er kan er een mooie paslengte en buiging van het gewricht uitgelokt worden. De hond gaat op de juiste manier lopen en als er een goed evenwicht in het hele lichaam is ontstaan zal de hond uiteindelijk ook zonder aquatraining goed blijven lopen.
Bij uitvalsverschijnselen van de achterhand kan een hond vaak nauwelijks meer lopen. De spieromvang neemt steeds verder af en dat maakt het nog zwaarder om te lopen. Aquatraining is dan heel waardevol. Door de opwaartse druk van het water kan de hond makkelijker de loopfunctie die hij/zij nog heeft gebruiken en de spieren worden weer getraind. De stabiliteit en kracht van de rug en poten nemen toe. De hond kan dan thuis steeds beter zijn functies gaan gebruiken en verder verbeteren. In het begin van de training reeks kan een tuigbroekje gebruikt worden ter ondersteuning.
Ook oudere honden met bijvoorbeeld artroseklachten hebben veel baat bij aquatraining. Het warme water is aangenaam voor de gewrichten en stimuleert de stofwisseling. De gewrichten worden ontlast terwijl de spieren extra getraind worden. Dit maakt het dagelijkse lopen gemakkelijker en de levenskwaliteit hoger.