Fascia behandeling (IASTM techniek)

Wat is Fascia

Het woord fascia komt uit het Latijn en betekent zoiets als “band”, “bundel” of “verband”. Het wordt ook wel bindweefsel genoemd. De fasciën.
Het gaasachtige bindweefsel omhult je organen, spieren, vaten, botten, pezen en banden. Het houdt je lichaam bij elkaar en zorgt dat alle onderdelen netjes op hun plek blijven.
De fascia bestaat uit collageenvezels, water en lijm en is slechts 0,5 tot 3 millimeter dik. Ze omringen je hele lichaam: spieren, organen, vaten, botten, gewrichtsbanden, je gezichtsvermogen en zelfs je hersenen. Zonder dit bindweefsel met een soort netwerkachtige structuur zou je lichaam in elkaar storten.
Door je hele lichaam lopen verschillende doorlopende fascia-lijnen. Het is een soort ketting van spieren, pezen en fascia. Deze ketting is verantwoordelijk voor alle bewegingen.
De belangrijkste feiten in het kort:
Fascia heeft een beschermende en scheidende functie. Ze houden zich bezig met krachtoverbrenging en krachtopwekking. Ze zijn beslissend voor je algehele mobiliteit en fysieke verschijning. Ook dienen ze als waterreservoir en beschermen jouw lichaam tegen indringers.

Behandeling voor Fascia

Tijdens de behandeling kom ik vaak problemen in de fasciën (fascia) tegen. Verkleving van de fasciën is niet alleen pijnlijk, maar leidt ook tot verspanningen en een grotere kans op blessures.
De verklevingen en onregelmatigheden in de fascia behandel ik met de Fasciq tool.
De honden reageren hier heel goed en snel op. Het effect is direct merkbaar.
Ik gebruik hiervoor de IASTM techniek. IASTM staat voor “instrument assisted soft tissue mobilization” en is een techniek voor de behandeling van chronische en acute klachten. Het doel van IASTM is het verminderen van pijn, spierspanning lager te maken, bewegelijkheid te verbeteren en de huid versoepelen.
Met de IASTM techniek kan de fysiotherapeut probleem gebieden goed vinden en behandelen. De techniek is afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde Gua Sha.