Behandelmogelijkheden

Tijdens de behandelingen worden er verschillende technieken en behandelvormen toegepast. De behandelmogelijkheden zijn in een aantal groepen te verdelen:

MOBILISATIE, OEFENTHERAPIE, LASERTHERAPIE EN MASSAGE

Om de mobiliteit van de gewrichten/spieren te bevorderen worden er passieve handgrepen toegepast. De gewrichten en spieren worden op een geleidelijke manier rustig doorbewogen. De gewrichten krijgen een betere/grotere uitslag en spieren nemen toe in lengte. Spierkrachtvergroting en verbetering van stabiliteit en coördinatie worden met actieve oefeningen bereikt. De eigenaar krijgt meestal verschillende oefeningen en trainingsadviezen om het herstel te bevorderen en het verkregen resultaat te behouden. Bij massage worden verschillende handgrepen toegepast. De doelen zijn pijndemping, spierspanning verminderen en doorbloeding verbeteren. Ook bindweefselmassage kan bijv. worden toegepast bij verklevingen. Gedurende het behandeltraject geeft de dierenfysiotherapeut adviezen om het herstel te bevorderen en herhaling van klachten te voorkomen. De adviezen hebben betrekking op beweging, rust, voeding, revalidatie, belastingopbouw en bij paarden ook op rijtechnisch gebied.

AQUATRAINING

De aquatrainer is een prachtig apparaat om hydrotherapie mee te geven. Het is een langwerpige bak met een loopband die langzaam vult met warm water tot de gewenste hoogte. De loopband is instelbaar in snelheid en hellingsgraad. Hydrotherapie is een therapievorm dat gebruikt maakt van de eigenschappen van water. De opwaartse druk van water zorgt ervoor dat de gewrichten minder belast worden. De hond kan daardoor zijn poot eerder op de juiste manier gaan gebruiken. Door de weerstand van het water worden de spieren juist optimaal getraind. De spieren worden snel sterker en functioneren beter om de gewrichten te ondersteunen. Op deze manier kan een hond veel beter en sneller herstellen na een operatie, blessure of hernia.

Behandelingsduur

Dieren zijn in staat om snel op fysiotherapie te reageren. Meestal zijn 4 tot 6 behandelingen voldoende. Het aantal aquatraining behandelingen kan verschillen, dit ligt aan de klacht of ingreep. Als het dier weer in balans loopt, hersteld is van blessure of operatie en gelijkmatige spierkrachtverdeling heeft blijft het resultaat meestal behouden. Echter bij chronische klachten zoals artrose kan een onderhoudsschema van bijv. 1 x per maand fysio en aquatraining nodig zijn.